Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgeli Araç Nedir?

Çekme belgesi, uzun süre kullanılamayacak araçların trafikten çekildiğini gösteren resmi bir evraktır. Genellikle herhangi bir sebepten uzun müddet kullanılmayacak araçlar için çekme belgesi alınır. Bu belgeye sahip araçlara da "çekme belgeli araç" adı verilir. Bu belge, genellikle kazaya karışan, hurdaya çıkan ve uzun süre kullanılmayacak araçları kapsar. Belirtmek gerekiyor ki; çekme belgesi olan bir araç, gerekli prosedürler uygulandıktan sonra tekrar trafiğe çıkabilir. Bu nedenle bazı araç sahipleri de kullanılabilir durumdaki ancak uzun süre kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gider. Örneğin, çok uzun süreli yurt dışı seyahatine çıkmayı düşünen otomobil sahipleri araç vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi almaya karar verebilir. Seyahatlerinden döndüklerinde ise gerekli prosedürleri uygulayan otomobil sahipleri, tekrar araçları ile trafiğe çıkabilirler.

Araç Çekme Belgeli Olursa Ne Olur?

Çekme belgesi olan araçlar kanunen trafiğe çıkamaz. Bu belgenin araç sahipleri tarafından alınmasının amacı da budur. Bu araçların tekrar trafiğe çıkabilmesi için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi gerekir.

Araç Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Çekme belgesi nasıl alınır bakıldığında bunun için araç sahiplerinin bir dizi işlemi yerine getirmesi gerekir. Aracınıza çekme belgesi almak için aşağıdaki adımları sırasıyla takip edin:

  • İlk önce ilgili vergi dairesinden aracın vergi borcu olmadığına dair yazılı belge almanız gerekir. Bu nedenle varsa aracın vergi borcunu ödemelisiniz.
  • Ayrıca vergi dairesine araç ruhsatınız ve sökülmüş plakalarınız ile gitmelisiniz.
  • Sonra araç üzerindeki tüm trafik cezalarını ödemeli ve varsa banka ipoteğini de kaldırtmalısınız. Araç ipoteğini kaldırabilmek için ipoteğe konu olan borcu ödemeniz gerekir. Bu ödemeyi nakit yapabileceğiniz gibi kredi çekerek de ipotek borcunu kapatabilirsiniz.
  • Şimdi ise Şoförler ve Otomobilciler Odası’na müracaat edip 2 adet Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formu almalısınız. "EK-1 Formu" olarak da bilinen bu belgeyi el yazısı kullanmadan daktilo veya bilgisayar yazısıyla doldurup imzalamalısınız.
  • EK-1 Formu'nu doldurduktan sonra bir çekme belgesi dilekçesi yazmalısınız. Bu dilekçenizi yazmaya "… Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne" şeklinde başlayabilirsiniz. Ardından dilekçenizde aracı trafiğe çıkarmayacağınızı, nakil sırasında çekici araçlardan yararlanacağınızı belirtip aracın muhafaza edileceği yerin adresini de açıkça belirtmeniz gerekir.
  • Bu işlemleri doğru bir şekilde tamamladıysanız şimdi plakanız ve evraklarla birlikte Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği’ne başvuracaksınız.
  • Başvurunuz kabul edildikten sonra aracınızın trafikten çekildiğini ifade eden araç trafik tescil belgesini alabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araçlar Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgeli araç ile trafiğe çıkmak yasaktır. Bu tür bir araba ile trafiğe çıkmak için aracın üzerindeki çekme belgesinin iptal edilmesi gerekir. Bunun için yapmanız gerekenler işlemler şunlardır:

  • Önce geçici trafik sigortanızı yaptırın.
  • Daha sonra TÜVTÜRK'te gerekli araç muayenesi yaptırabilirsiniz.
  • Muayene sonunda araç tespit raporunu alabilirsiniz. Bu rapor, ruhsat yerine geçer.
  • Ardından zorunlu trafik sigortanızı yaptırmanız gerekir.
  • Daha sonra ise notere gitmelisiniz ve aracın ruhsat belgesini çıkartmalısınız.
  • Yine noterden alacağınız plaka basım belgesi ile Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan plaka çıkarttırabilirsiniz.
  • Noter işlemlerinin uzun sürme ihtimaline karşı Maliye'ye giderek güncellemenin sisteme düşüp düşmediğini kontrol edebilirsiniz.
  • İşleminiz sistemde görünüyorsa, yani aracınız üzerindeki çekme belgesi kalkmışsa plakayı takarak aracınız ile trafiğe çıkabilirsiniz.


WhatsApp Hattı
Hemen Ara